Barcelona Roller Derby va néixer gràcies al somni comú d'un grup de persones amb transfons diferents, estils de vida i procedències, però amb un nexe d'unió molt fort: el nostre amor pel roller derby. Al grup de patinadores, cal sumar les valuosíssimes aportacions d'àrbitres, col·laboradors i persones voluntàries, la majoria amigues que en el seu temps lliure vénen per ajudar-nos a créixer i millorar.
L'equip el vam anar construint a poc a poc als carrers de Barcelona a finals del 2010, fins que ens vam registrar com a club esportiu el 4 d'abril del 2011. L'objectiu era clar: crear una lliga competitiva dins l'àmbit nacional i internacional.
Des que vam començar a patinar a El Fòrum fins al dia d'avui on és casa nostra, La Trini (perquè el nostre pavelló està situat a Trinitat Vella, hem estat treballant dur per millorar i jugar contra altres equips no només de l'Estat espanyol, també d'arreu del món.
Un objectiu que de mica en mica hem anat aconseguint, ja que som una lliga membre de la WFTDA, l'associació internacional de lligues de roller derby, des del 24 de gener de 2014, quan la nostra lliga va ser acceptada al seu programa per a lligues aprenents. A finals d'aquell mateix any, vam ser acceptades com a Membres oficials de l'Associació.
El 2018, després d'adonar-nos de la necessitat de tenir un organisme que regís l'esport a l'estat espanyol, vam ser una de les lligues impulsores de l'Associació de Roller Derby d'Espanya (ARDE) que té com a objectiu fomentar l'esport a nivell nacional.
Tan sols han transcorregut uns pocs anys des que entrenàvam al carrer, però gràcies al dur treball i sacrifici de tota la lliga, BRD ha aconseguit consolidar-se com a lliga, competir a nivell nacional i internacional, allotjar Bootcamps, organitzar bouts, i veure créixer l’esport al país, quelcom que, en començar aquest camí, crèiem ben lluny.
Actualment comptem amb 3 home-teams, dos equips (A i B) que competeixen, un equip d'àrbitres i oficials sense patins i una desena de patinadores que s'estan formant.
Però volem més, tenim ganes de compartir aquesta experiència amb tu, que formis part de la nostra història.
Volem créixer amb tu. T'hi apuntes?
El roller derby és un dels esports més avantguardistes quant a temes de gènere i inclusivitat, un esport divers que escolta a tota la gent i lluita contra tot aquell que ens vol fer encaixar en un motlle.
Barcelona Roller Derby és una lliga fermament compromesa amb la lluita LGTBIQ+, així com amb la lluita contra la gordofòbia, el racisme i el capacitisme. De fet, som una lliga transfeminista en què poden participar persones no binàries, persones trans i dones, i a més fer-ho en un ambient que no és hostil amb les seves identitats, els seus cossos i els seus gustos, com moltes vegades passa a la resta d'esports.
Abraçar i acollir la diversitat de cada individu, incloure a totes les persones, respectar el joc i a la resta de gent, són alguns dels valors que guien la nostra lliga.
El Roller Derby és un esport de contacte sobre patins, autogestionat, transfeminista i inclusiu. Dos equips s'enfronten a una pista ovalada plana, amb 5 jugadores a la pista amb l'objectiu d'aconseguir el màxim nombre de punts.
COM S’HI JUGA?
Hi ha 2 equips amb 5 jugadores a la pista, que es divideixen entre bloquejadores i jammers. Quatre bloquejadores de cada equip formen el pack. Una jammer de cada equip s'alinea a la línia de sortida darrere del pack. Quan sona el xiulet d'inici, la primera jammer que passa a través del pack sense cometre faltes es posiciona com a lead jammer del jam. Després de la primera volta o passi inicial, les jammer reben un punt per cada persona de l'equip contrari que avancin. Les jammers no necessiten ser «lead jammers» per guanyar punts. Cada jam dura un màxim de dos minuts, però la «lead jammer» pot tallar el jam tocant-se els malucs.
Les bloquejadores intenten alhora bloquejar la jammer de l'equip contrari i ajudar la seva pròpia jammer a travessar el pack.
Si és la primera vegada que mires un partit de derby, no perdis de vista la jammer del teu equip preferit. Després, observa les bloquejadores per veure com ajuden o obstaculitzen la jammer.
BLOCKERS 4 bloquejadores per equip que intentaran barrar el pas de la jammer de l’equip contrari, la jugadora amb el cobrecasc a ratlles és una bloquejadora més: la PIVOT. La pivot tindrà l'oportunitat de convertir-se en jammer si es produeix un passi d'estrella, que té lloc quan la jammer passa el cover o cubrecasc d'estrella a la pivot com a estratègia per superar les bloquejadores contràries. Un grup de bloquejadores de tots dos equips s'anomena PACK.
JAMMERS Una Jammer per equip, que porta el casc amb la funda d'estrella. Són les que marquen punts quan passen davant dels malucs d’una bloquejadora de l’equip contrari.
Cada partit dura dos temps de 30 minuts, que alhora es divideixen en JAMS. Un Jam dura un màxim de 2 minuts.
No s'anoten punts a la primera passada de les jammers, i és a partir de la primera volta quan poden anotar punts
ZONES D'IMPACTE
Per raons de seguretat, hi ha zones del cos que no poden rebre cops, igual que hi ha zones del cos amb què no pots colpejar.
Barcelona Roller Derby és una organització sense ànim de lucre, una comunitat autogestionada de patinadores, emmarcada dins dels paràmetres de la WFTDA [Women's Flat Track Derby Association], l'associació internacional de Roller Derby a pista plana. El nostre objectiu és promoure aquest esport per sobre de l'espectacle que comporta, i alhora desenvolupar i potenciar les habilitats atlètiques, esportives i fomentar la unió entre els membres de la lliga.
Aspirem a crear una comunitat de patinadores que faciliti un ambient segur i organitzat on es promogui la salut, el benestar, el creixement personal, la diversitat, el suport i l'amistat entre les persones que en formen part. En definitiva, volem aportar el nostre granet de sorra a l'expansió d'aquest esport.
Com a lliga, busquem una millora contínua dins aquest esport i ens comprometem als principis democràtics assemblearis, el diàleg constructiu i el treball en equip per tirar endavant aquest esport que tant estimem. Tots els membres que conformen la lliga són únics i individuals, però tots compartim objectius comuns: divertir-nos i esforçar-nos per assolir les nostres metes.
El Roller Derby és un esport de contacte que va ser inventat a finals dels anys 20 als Estats Units. El terme “roller derby” data almenys de l'any 1922, quan el Chicago Tribune el va utilitzar per descriure carreres de patins de diversos dies, similars a les maratons reportades per The New York Times el 1885 i 1914, entre d'altres.
Als anys 80 va quedar relegat a l'underground, fins que a principis dels 2000 va sorgir un revival procedent de Texas, que va portar de tornada el roller derby. Actualment, l'esport compta amb organitzacions i normatives que s'han anat forjant a base de convertir-se en un esport cada cop més seriós i amb una comunitat d'adeptes que es va ampliant i estenent pel món.
El 2004, diverses lligues femenines van formar el que avui és el Women's Flat Track Derby Association (WFTDA), que coordina i estableix les normes que regeixen la competència entre les lligues. Aquestes creen equips que competeixen els uns contra els altres en partits regionals (en el nostre cas, la regió és Europa). La WFTDA també publica rànquings i organitza els campionats bi-anuals dels millors equips del món. Encara que no estan directament afiliades, moltes lligues independents de tot el món han adoptat les normes WFTDA, ja sigui completament o com a base per a les seves pròpies regles.
I a Espanya, què?
Les primeres traces de roller derby a Espanya daten del 1953. A l'agost d'aquell any, diaris com La Vanguardia recullen a les seves pàgines les primeres exhibicions d'un esport anomenat “roller-catch”. Durant 15 dies, entre el 14 i el 30 d'agost, el diari va publicar diaris breus sobre els partits que se celebraven al Pavelló de l'Esport de Barcelona entre Europa i Amèrica.
Així descrivia La Vanguardia (14/08/1953) l'esport a la primera nota publicada:
Este espectáculo se desarrolla sobre una pista de 40x20 metros y los corredores se lanzan sobre la misma a velocidades de vértigo. En algunas de las modalidades, la lucha se produce entre hombres o mujeres de distinto equipo, y está permitido impedir el paso del contrario, formar barrera codo con codo, sujetar con la mano e incluso lanzarle fuera de la pista, con la idea de evitar que pase a los demás corredores y consiga así puntuar para su equipo. Esto sólo es permitido en la carrera denominada libre, pues también en el roller-catch se celebran carreras de velocidad pura, de persecución, de eliminación y por equipos. Naturalmente, las carreras siempre son por equipos de hombres o mujeres, nunca mixtas. En los equipos que forman parte del roller-catch que se presenta hoy en Barcelona figuran verdaderos ases de la modalidad en el equipo masculino y femenino de Europa y América, que consiguen promedios de más de 50 kms. por hora en las carreras de velocidad pura.
Ha plogut molt des de llavors, i no va ser fins a l'any 2010 que el revival del roller derby va tornar a arribar a Espanya. Aquell any, van néixer els equips de Tenerife i Barcelona. De mica en mica, es van anar creant equips a les principals ciutats del país fins arribar a la gairebé trentena d'equips actuals.
Aquests equips s'enfronten entre ells anualment al campionat ARDE, que comprèn 4 divisions.